نوع اول:استخاره دعایی
این نوع استخاره کامل ترین نوع از انواع استخاره است که در حقیقت به تضرع و انابه به درگاه حضرت پروردگاربرگشت می نماید و در روایات تاکید بسیاری به بهره گیری از این نوع شده است حتی در جزئی ترین امور.و روایات فراوانیبه آن اشاره شده است.تمامی علما و فقیهان بر جواز این نوع استخاره اتفاق نظر دارندوحتی آنان که در جواز عنواع دیگر استخاره تردید و تامل می کنند این نوع از استخاره را تایید می نمایند و متاسفانه این نوع استخاره که اولین و مهمترین نوع استخاره است در این زمانها متروک ومهجور است وحتی شاید برخی از آن اطلاعی نداشته باشند.
دعای این نوع استخاره:قال صادق(ع):
قل:((اللهم استخیرک برحمتک واستقدرک الخیر بقدرتک علیه عالم الغیب والشهادة الرحمن الرحیم فاسئلک ان تصلی علی محمد النبی وآله کما صلیت علی ابراهیم و آل ابراهیم انک حمید مجید الهم ان کان هذا الامر الذی اریده خیراً لی فی دینی ودنیای وآخرتی و فیسٌره لی وان کان غیر ذالک فاصرفه عنی واصرفنی عنه.
بگو:پروردگارا از رحمتت خیر و از قدرتت توانایی بر انجام خیر را طلب می کنم برای آنکه تو دانای نهان وپیدایی بخشنده و مهربانی پس درخواست می کنم همان گونه که بر ابراهیم و آل ابراهیم درود و رحمت فرستادی بر محمد و آل محمد نیز رحمت و درود فرستهمانا تو ستوده و بزرگواری.پروردگارا چنانچه این امری که اراده کرده ام خیر دین و دنیا و آخرتم در آن است آن را برایم میسر گردان و در غیر این صورت آن را از من و من را از آن بازدار.
در زمینه این نوع استخا ره تنها چند روایت اکتفا می کنیم.
حضرت امیر المومنین علی(ع) در وصیت به فرزندش می فرماید((و اکثر الاستخاره))از خداوند زیاد طلب خیر(استخاره)نما
حضرت امام باقر(ع)می فرماید:ما(اهل بیت)همان گونه که سو ره های کتاب الهی قرآن را می آموزیم استخاره را نیز می آموزیم.
حضرت امام صادق(ع) می فرماید:هیچ بنده مومنی از خداوند طلب خیر و استخاره نمی کند مگر آنکه خداوند خیر او را فرا هم می آورد اگر چه او نپسندد.
حضرت محمد(ص) خطاب به حضرت علی(ع) می فرماید:ای علی هرکه از خداوند استخاره و طلب خیر کند حیران و سرگردان نمی شود.
نوع دوم:استخاره مشورتی
این استخا ره بدین معنا است که انسان پس از آنکه استخاره دعایی نمود و از خداوند متعال طلب خیر کرد به مشورت با برادران ایمانی و دارای صلاحیت شوری روی آورد و در حقیقت خود را در عقل و اندیشه آنان شریک سازد چه بسا احتمال دارد که خداوند خیر و صلاح بنده را بر زبان فردی از افراد طرف مشورت جاری سازد و او را از حیرت و سر گردانی برهاند.
روایتی در مورد این نوع از استخاره:
امام صادق(ع) می فرماید:هر گاه یکی از شما کاری را اراده نماید با هیچ فردی مشورت نکند تا آنکه پیش از آن با خداوند تبارک و تعالی مشورت کند اول از حق تعالی خیر خود را طلب می نمایی و پس از آن با موئمنان مشورت می کنی پس چنان چه ابتدا از خداوند طلب خیر کنی خداوند خیر و صلاح تو را بر زبان هر مخلوق خود که بخواهد جاری کند.
نوع سوم استخاره قلبی:
این نوع استخا ره نیز همانند نوع اول(استخاره دعایی)تفویض به امور پروردگار و خالق هستی است با این تفاوتکه پس از استخاره مشورتی انجام می گیرد بدین معنی که اگر انسان با استخاره دعایی در مرحله اول وپس از آن با مشورت با برادران دینی باز هم باز هم به اطمینان قلب و رهایی از شک و تردید دست نیافت در این مرحله بار دیگر خیر و صلاح خود را از او که مقلب القلوب است طلب می نماید سپس به قلی خود نظر افکنده و هرچه که به قلب ودل او خطور نمود همان را اخذ می نماید و خود را از بن بست و حیرت و دو دلی و شک و تردید می رهاند.
روایتی در مورد این نوع استخاره:
پیامبر اکرم(ص)می فرماید: هرگاه بر انجام کاری همت نمودی پیش از انجام آن هفت بار از خداوند استخاره و طلب خیر نما سپس بنگر چه چیزی از انجام و یا ترک آن کار بر قلبت می گذرد پس همانا خیر و صلاح تو در آن است یعنی آنچه را بر قلبت خطور نموده است انجام بده.
نوع چهارم استخاره قرآنی
این نوع استخاره باید پس از انواع استخاره که بیانش گذشت صورت گیرد و به هیچ وجه نباید در مرحله اول به این نوع استخاره روی آورد یعنی انسان بعد از آنکه استخاره دعایی و پس از آن استخاره مشورتی و استخاره قلبی نمود و با تمام این موارد باز هم در حیرت وسرگردانی به سر برد میتواند.نه اینکه واجب یا لازم باشد برای رهایی از تردید و بن بست و سر گردانی به قرآن مجید پناه برد و خیر وصلاح خویش را از این کتاب مقدس و معجزه جاوید طلب نماید.
روایتی در مورد این نوع استخاره:
پیامبر اکرم(ص) می فرماید:هرگاه اراده کردی که به وسیله کتاب به خدا استخاره و تفال نمایی ابتدا سه بار سوره اخلاص(توحید)را بخوان و بعد سه بار بر محمد وآلش صلوات بفرست و آنگاه بگو((خدایا به کتاب تو تفال می زنم و بر تو توکل می کنم پس از کتابت آنچه را در نهان غیب تو پنهان است به من بنمایان))سپس قرآن کاملی(سی جزء)را بگشا وسطر اول صفحه سمت راست،مقصود خود را بدست آور